ΡΙΓΑΝΗ
Η ελληνική ρίγανη είναι η πιο γευστική και αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα βότανα στον κόσμο.
Αναπτύσσεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα και είτε φρέσκια είτε ξερή, προσδίδει ευεργετικές ιδιότητες μαζί με το χαρακτηριστικό άρωμα και την γεύση της σε πολλά πιάτα.Το όνομα της ρίγανης προέρχεται από τις λέξεις “όρος” δηλαδή βουνό και “γάνος” που σημαίνει λαμπρότητα, καθώς η ρίγανη προτιμάει μεγάλα και φωτεινά υψόμετρα του μεσογειακού κλίματος.
Το αιθέριο της ελληνικής ρίγανης θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό καρβακρόλης και θυμόλης, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.


ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το φασκόμηλο είναι ένα πολυετές βότανο που φύεται σε περιοχές σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Η επιστημονική ονομασία του Salvia είναι παράγωγο του λατινικού “salvare” (=να νιώθεις καλά και υγιής). Στην αρχαία Ελλάδα το φασκόμηλο ήταν ένα ιερό βότανο αφιερωμένο στον Δία, τον Βασιλιά των Θεών.
Μια ματιά στα οφέλη του φασκόμηλου για την υγεία έρχεται να αποδείξει ότι το βότανο ανταποκρίνεται στο όνομά του καθώς φαίνεται πως είναι ικανό να προλαμβάνει και να θεραπεύει ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η άνοια κ.α.
Το φασκόμηλο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα καθώς ταιριάζει σε συνταγές με βοδινό, χοιρινό και κοτόπουλο.


ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι είναι γηγενές βότανο της νότιας Ευρώπης και των περιοχών της μεσογείου. Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό ρήμα “θύω” που σημαίνει θυσιάζω ή προσφέρω θυμίαμα.
Στην αρχαία Ελλάδα, το θυμάρι ήταν σύμβολο της χαράς και της κομψότητας. Το θυμάρι χρησιμοποιείται στην Ελλάδα τόσο στην μαγειρική όσο και την φαρμακολογία από τα αρχαία χρόνια.
Περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2%. Ενώ το κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20-54% είναι η θυμόλη. Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας.


ΘΡOΥΜΠΙ
Το θρούμπι (Satureja thymbra) είναι αυτοφυές φυτό που απαντάται σε όλη την Ελλάδα. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη Θύμβρα η οποία βρισκόταν κοντά στην Τροία.
Το φυτό αναφέρεται από τον Θεόφραστο και από τον Διοσκουρίδη, και ήταν πολύ χρήσιμο στην Αρχαία Ελλάδα αφού το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Χρήσιμα είναι κυρίως τα άνθη του και το αιθέριο έλαιο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρο το φυτό. Το αιθέριο έλαιο του φυτούπεριέχει ενεργά συστατικά όπως τερπένιο, καρβακρόλη, κινεόλη και θυμόλη.
Το θρούμπι χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και έχει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη.

